Фил(м)ософија за деца – прв пат во Македонија

Фил(м)ософија за деца – прв пат во Македонија

ФФФ 2018: Едукативна програма – ФИЛ(М)ОСОФИЈА ЗА ДЕЦА 11-15 април 2018 Прв дел: ФИЛОЗОФИЈА ЗА ДЕЦА Програма: “WHAT IF THE WORLD WAS TRANSPARENT? – A SIMPLE GUIDE FOR SPREADING PHILOSOPHICAL WONDER IN THE CLASSROOM”   11 април (среда), 13.00 ч. Свечена сала, Филозофски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје  Вовед: Филозофијата за деца и искуството од нејзиното воведување во Данска  Теоретско, воведно предавање во дисциплината филозофија за деца, нејзиното значење во светски рамки и споделување…

Read More

Short films in competition on PFF 2018

Short films in competition on PFF 2018

𝐀𝐁𝐑𝐀𝐗𝐀𝐒 by Lior Nadjar 𝐀𝐅𝐓𝐄𝐑 by Hanna Jalali 𝐁𝐀𝐊𝐘𝐓 by Meerim Dogdurbekova 𝐁𝐄𝐅𝐎𝐑𝐄 by Michał Biegański 𝐄𝐕𝐄𝐑𝐘𝐓𝐇𝐈𝐍𝐆’𝐒 𝐎𝐊 by Sebastião Salgado & Pedro Patrocínio 𝐄𝐗𝐏𝐋𝐎𝐒𝐈𝐎𝐍𝐒 𝐈𝐍 𝐓𝐇𝐄 𝐇𝐄𝐀𝐑𝐓 by Yenni Lee 𝐆𝐎𝐃 𝐇𝐀𝐓𝐄𝐒 𝐅𝐈𝐍𝐋𝐀𝐍𝐃 by Johan Karrento 𝐅𝐈𝐅𝐎 by Sacha Ferbus & Jeremy Puffet 𝟗𝟎𝟐𝟑 by Sotiris Petridis & Tania Nanavraki 𝐆𝐀𝐋𝐀𝐓𝐄𝐀 by Cam Thys 𝐌𝐎𝐃𝐄𝐑𝐍𝐄 𝐊𝐔𝐍𝐒𝐓 by Marko Šantić 𝐌𝐔𝐌, 𝐈’𝐌 𝐁𝐀𝐂𝐊 by Dimitris Katsimiris 𝐍𝐎𝐖𝐍𝐄𝐒𝐒 by Kristiina Tang 𝐏 by Marcus Hanisch 𝐑𝐄𝐅𝐋𝐄𝐂𝐓𝐈𝐎𝐍…

Read More

Official Selection of Feature Films announced!

Official Selection of Feature Films announced!

We are proud to announce you the Official Selection of Feature Films of the 8. Philosophical Film Festival: 6 films from 6 different corners of the world (Hungary, Ukraine, Iran, Romania, Germany/Kosovo and Brazil) which will be presented for the first time to the Macedonian audience in the Cinematheque of Macedonia this April and will compete for the “Golden Owl” award from the jury and the audience. THE CITIZEN, a Hungarian film by director Roland…

Read More

Работилница за млади со професорот Стефан Сидовски

Работилница за млади со професорот Стефан Сидовски

Вториот сегмент од Едукативната програма на 8. ФФФ e Работилницаta за млади која ќе се одржи во месец март. Доколку имаш 18-25 години, ја сакаш филозофијата и нејзините големи прашања и загатки, а исто така си и филмофил и сакаш да мислиш во слики, професорот СТЕФАН СИДОВСКИ, омилениот професор на бројни генерации Корчагинци, универзитетски професор, „Мајстор на аматерскиот филм“ (со снимени преку 100 независни филмови) и единствениот човек во Македонија којшто, во времето кога никој…

Read More

Проекција на Средношколска видео лектира и Конкурс за есеј

Проекција на Средношколска видео лектира и Конкурс за есеј

Драги пријатели на мудрата мисла и убавите подвижни слики, мерак ни е да ви соопштиме дека и оваа година Филозофскиот Филмски Фестивал ќе ја задржи традицијата од минатите години. Своето најново, 8-мо издание ќе го отвориме со Едукативната програма (ЕП) на ФФФ – проекцијата на т.н. Средношколска видео лектира, сегмент од ЕП наменет за средношколците од Република Македонија. Соработката во овој сегмент годинава ја чинат Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје,…

Read More

НОВ ПОВИК ЗА ФИЛМОВИ – ФФФ 2018

НОВ ПОВИК ЗА ФИЛМОВИ – ФФФ 2018

НОВИОТ ПОВИК ЗА ФИЛМОВИ на 8. Филозофски Филмски Фестивал е отворен! Повеќе информации околу Повикот, како и можност да го пријавите вашиот долгометражен или краткометражен филм инспириран од филозофоска идеја или којшто поттикнува филозофска рефлексија, можете да најдете тука. Крајниот рок за поднесување на филмовите е 15-ти декември 2017. Ќе бидат разгледувани само филмовите што ги задоволуваат двата критериуми, уметнички квалитет и филозофска податливост и релевантност. Ако имате дополнителни прашања околу Повикот, слободно пишете ни на: filozofskifilmskifestival@gmail.com….

Read More

Промоција на тематот „Филозофија и филм“

Промоција на тематот „Филозофија и филм“

ФИЛОЗОФСКА ТРИБИНА, темат: ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ – мост меѓу мудрата мисла и подвижните слики Кога ќе легнат импресиите и ќе пробаат да си го најдат местото меѓу бесконечноста на значењето на зборовите, како некоја трајна вистина од некој агол на сеќавањето звучат стиховите од Радован Павловски: „Со гласот да се преиначи атмосферата, притисокот да се одбегне да се израсте високо над пустинските предели само со духот и без ничија помош изгубен во слободата да се…

Read More

Излезе новиот број на „Филозофска трибина“

Излезе новиот број на „Филозофска трибина“

Најрадосни, со вас ја споделуваме веста дека на пат е првата публикација од областа на филозофијата и филмот во Македонија – тематот „ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ“ на списанието Филозофска трибина во издание на Филозофското друштво на Македонија. Особено се радуваме бидејќи конечно пионерските обиди на Филозофскиот Филмски Фестивал си најдоа и пишана форма, и дел од оние убави средби со вас преточени во плодни дискусии на крајот од секоја од проекциите сега можеме да ги најдеме…

Read More

Режисерот и сценаристот на „Сè за луѓето“ во Скопје

Режисерот и сценаристот на „Сè за луѓето“ во Скопје

Во понеделникот (5-ти јуни 2017) се одржа Специјалната проекција на двојниот победник на 7. Филозофски Филмски Фестивал, германско-грузиската копродукција Сè за луѓето  (All About People) на режисерот Гиорги Абашишвили. На проекцијата во Скопје беа присутни режисерот и сценаристот на филмот, Гиорги Абашишвили (Giorgi Abashishvili) и Миријам Штен (Miriam Steen) кои допатуваа од Германија специјално за настанот. Гостите имаа шанса да го посетат Скопје, се запознаа со вработените во Кинотеката на Македонија и добија подароци од…

Read More

Специјална проекција на „Сè за луѓето“

Специјална проекција на „Сè за луѓето“

Специјална проекција на Најдобриот долгометражен филм на ФФФ 2017 СЀ ЗА ЛУЃЕТО (ALL ABOUT PEOPLE) на грузискиот режисер Гиорги Абашишвили (Giorgi Abashishvili). Оваа грузиско-германска копродукција ги освои срцата и на публиката и на жирито на 7. Филозофски Филмски Фестивал и режисерот Абашишвили и сценаристката Миријам Штен (Miriam Steen) ќе бидат наши гости во Скопје на 5 јуни (понеделник) во Кинотеката на Македонија со почеток од 20.00 чaсот. Настанот е поддржан од програмата Цивика мобилитас, Германската амбасада…

Read More
1 2